Der er den 25. oktober 2022 afsagt kendelse i en faglig voldgift om afskedigelse af en medarbejder, som var delvist sygemeldt med senfølger efter smitte med covid-19. Arbejdsgiver blev ved kendelsen idømt at betale 50.000 kr. i godtgørelse til medarbejderen for usaglig afskedigelse, svarende til cirka en måneds løn.
Sagens forløb
Sagen angik en medarbejder, der var ansat som pædagogisk leder i en børnehave. Han var ansat uden højeste tjenestetid på en lederoverenskomst.
Den pædagogiske leder blev smittet med corona i april 2021 og var fuldtidssygemeldt cirka halvanden måned. Han genoptog herefter arbejdet med 25 timer om ugen. Efter afholdt sommerferie i juli 2021 blev arbejdstiden yderligere nedsat til 20 timer, da han fortsat led af følger efter covid-19 i form af træthed og åndenød.
Den pædagogiske leder var under sin delvise sygemelding dagligt til stede i børnehaven mellem kl. 9-13, og var herudover tilgængelig per telefon. Han modtog herudover sygemeldinger, deltog i mødeaktiviteter med forældre, personale og ledelse, samt registrerede arbejdstid for en anden børnehave.
Ifølge en varighedserklæring fra starten af august 2021 kunne der efter et usikkert skøn forventes en gradvis bedring inden for 3-6 måneder.
I slutningen af august 2021 blev den pædagogiske leder indkaldt til tjenstlig samtale om sit sygefravær. Det fremgik af indkaldelsen, at man påtænkte en opsigelse. Den pædagogiske leder blev afskediget i september 2021 med begrundelsen, at han varetog en lederstilling, som krævede en høj grad af tilstedeværelse og stabilitet, og at det delvise sygefravær var til væsentlig gene for driften af børnehaven.
Sagen blev herefter indbragt for faglig voldgift af den pædagogiske leders faglige organisation.
Opmandens begrundelse og afgørelse
Opmanden lagde til grund, at det ikke var muligt at afgøre, om den pædagogiske leder var blevet smittet med corona i privat regi eller på arbejdet, men anførte også, at det ikke havde betydning for sagens afgørelse. Sagen blev altså vurderet efter den almindelige praksis for afskedigelse på grund af sygdomsfravær.
Opmanden anførte, at det ved en fuldtidssygemelding ofte ville være tilstrækkeligt som afskedigelsesgrundlag, at der først var udsigt til gradvis tilbagevenden inden for 3-6 måneder.
Den pædagogiske leder i sagen var imidlertid alene deltidssygemeldt. Opmanden lagde til grund, at den pædagogiske leder var på arbejde hver dag fra kl. 9-13, og at han også uden for dette tidsrum var tilgængelig i nødvendigt omfang. Ifølge opmanden havde den pædagogiske leder dermed varetaget sit arbejde ”i betydeligt omfang”. Der påhvilede derfor arbejdsgiveren en skærpet bevisbyrde i forhold til at dokumentere, at en afskedigelse var nødvendig.
Opmanden lagde blandt andet vægt på, at den person, som afskedigede den pædagogiske leder, ikke forud for den tjenstlige samtale havde taget initiativ til at adressere og i samarbejde med den pædagogiske leder forsøgt at løse de problemer, hun mente sygefraværet var årsag til. Opmanden lagde i denne forbindelse til grund, at der havde været en vis uorden på den pædagogiske leders kontor, samt at der i en vis grad manglede opfølgning på en tilsynsrapport samt et antal handleplaner for børn i institutionen. Der var ikke derudover flere forældreklager, end der plejede, og ingen af dem angik den pædagogiske leder. De øvrige ansatte i børnehaven havde heller ikke henvendt sig om problemer i anledning af den pædagogiske leders delvise fravær.
Opmanden lagde i den forbindelse også vægt på, at personen, som afskedigede den pædagogiske leder, kun kom i meget begrænset omfang i børnehaven, og at hendes vurdering af behovet for en afskedigelse var for ukonkret og byggede i betydelig grad på fornemmelser og antagelser om forholdene.
Den pædagogiske leder blev tilkendt en godtgørelse på 50.000 kr. svarende til cirka én månedsløn.
SIRIUS bemærker
Afgørelsen viser
- At der påhviler arbejdsgiver en skærpet bevisbyrde i forhold til at dokumentere et afskedigelsesgrundlag i tilfælde, hvor en delvist sygemeldt medarbejder rent faktisk udfører arbejdsopgaver i betydeligt omfang.
- At det i saglighedsvurderingen i sådanne sager kan indgå, om den delvist sygemeldte medarbejder har fået lejlighed til at indgå i en dialog med sin leder om prioriteringen af sine arbejdsopgaver (under den delvise sygemelding), f.eks. hvis vedkommendes prioritering i den begrænsede arbejdstid giver anledning til driftsmæssige problemer.
Sagen blev ført på medarbejdersiden af advokat Peter Breum.