Hos SIRIUS advokater følger vi lovforslaget om ændring af udbudsloven, mv. tæt frem til vedtagelsen. Regeringen har netop fremsat udkast til lovforslag, og der er i lovforslaget lagt op til, at dette træder i kraft den 1. juli 2022. For udbud offentliggjort før den 1. juli 2022 finder de hidtil gældende regler anvendelse.
Baggrunden for lovforslaget er Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens evaluering af udbudsloven fra 2019 og 2020, der peger på, at der på visse områder er mulighed for at forbedre reglerne af hensyn til at sikre fleksibilitet, mere klare regler og lavere transaktionsomkostninger.
Hos SIRIUS advokater har vi udpeget en række centrale punkter fra lovforslaget, som vi finder særligt interessante:
- Det foreslås, at reglerne om udelukkelse strammes op ved, at der blandt andet tilføjes en ny udelukkelsesgrund, hvorefter ordregiver skal udelukke en virksomhed fra deltagelse i udbuddet, hvis virksomheden er etableret i et land, der er optaget på den gældende EU-liste over ikkesamarbejdsvillige skattejurisdiktioner og ikke har tiltrådt WTO’s Goverment Procurement Agreement eller øvrige handelsaftaler.
- Det foreslås, at den maksimale udelukkelsesperiode forlænges fra 4 år til 5 år, hvis ansøger eller tilbudsgiver er omfattet af en af de obligatoriske udelukkelsesgrunde i § 135, stk. 1, og fra 2 år til 3 år, hvis ansøger eller tilbudsgiver er omfattet af en af de frivillige udelukkelsesgrunde i § 137, stk. 1.
- Det foreslås, at udbudslovens § 185, stk. 1, ændres, så ordregiver kan bringe en kontrakt til ophør, når leverandøren i løbet af kontrakten bliver omfattet af udelukkelsesgrundene i §§ 135-137.
- Det foreslås, at ordregiver skal indhente en vejledende udtalelse hos Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen til brug for vurderingen af, om den pågældende ansøger eller tilbudsgiver har dokumenteret sin pålidelighed til opfyldelse af udbudslovens § 138.
- Det foreslås, at ordregivere skal indføre krav om anvendelse af personer under oplæring i relevante offentlige kontrakter. Ved bekendtgørelse vil det blive nærmere fastlagt, hvilke offentlige kontrakter som vil være underlagt dette krav. Samtidig foreslås et krav om anvendelse af personer under oplæring tilføjet i tilbudsloven, således at kravet under nærmere fastsatte betingelser også gælder for offentlige bygge- og anlægskontrakter under tærskelværdien.
- Der foreslås et såkaldt ”køb grønt eller forklar”-princip, hvilket indebærer, at erhvervsministeren kan fastsætte nærmere regler for, hvilke konkrete miljø- eller klimahensyn, ordregiverne skal oplyse baggrunden for ikke at have inddraget i sine indkøb. Disse regler kan omfatte en præcisering af hvilke krav, ordregiveren kan stille eller forklare, hvorfor de ikke stilles, samt hvilke udbud, der er omfattet af det pågældende ”køb grønt eller forklar”-princip.
- Det foreslås, at kravet i tilbudslovens § 7 om mulighed for fysisk tilstedeværelse ved åbning af tilbud i forbindelse med en licitation ophæves.
- Det foreslås, at udbudslovens regler om aktindsigt ændres, så til aktindsigt efter offentlighedsloven alene gælder for den, der har retlig interesse i at indgive en klage til Klagenævnet for Udbud vedrørende den sag, som aktindsigtsanmodningen vedrører.
- Det foreslås, at ordregiver – når omsætning anvendes som udvælgelseskriterium – ikke må lægge vægt på den del af ansøgerens omsætning pr. år, som er højere end den dobbelte anslåede værdi af kontrakten.
- Det foreslås at tydeliggøre, at hensynet til muligheden for tilpasning af tilbuddene til kontraktens særlige omstændigheder kan være et element i vurderingen af, hvorvidt kontrakter på grund af særlige omstændigheder ikke kan tildeles uden forudgående forhandling. Det vil således i højere grad være muligt i visse tilfælde at anvende udbudsformerne konkurrencepræget dialog og udbud med forhandling, herunder at man i konkurrencepræget dialog i forbindelse med gennemførelsen kan præcisere og optimere endelige tilbud.
- Det foreslås, at overtrædelse af ”opdel eller forklar-princippet” i udbudslovens § 49, stk. 2, sanktioneres med en økonomisk sanktion på 1 pct. af værdien af den udbudte kontrakt, dog maksimalt 100.000 kr.
- Det foreslås, at der skabes grundlag for at fastsætte nærmere regler om implementering af elektroniske EU-skabeloner i Danmark, og om at gennemførelsen af elektroniske udbud skal ske ved brug af en bestemt elektronisk platform.
Webinar om ændring af udbudsloven mv.
Hos SIRIUS advokater afholder vi et webinar den 15. juni 2022 kl. 9-10.30 om den endelige lovændring ved vores specialister på området, partner og advokat Thomas Grønkær og specialistadvokat Niels Kristian Bach Juhl. Du finder invitation og information om tilmelding her.
Giver I en kop kaffe?
Så er vi også klar på at komme forbi jer. Du er velkommen til at kontakte os på udbud@siriusadvokater.dk eller telefon 61 91 51 31, hvis du ønsker at høre nærmere om forslaget, evt. ved et arrangement hos jeres virksomhed eller organisation.