I marts 2020 ansøgte HOFOR Københavns Kommune om tilladelse til at udlede 160.000 m3 mekanisk renset spildevand fra Strandvængets Pumpestation til et udledningspunkt i Kongedybet ud for Københavns Havn, og NOVAFOS ansøgte Gentofte Kommune om tilladelse til at udlede 130.000 m3 mekanisk renset spildevand fra Skovshoved Pumpestation til Øresund.
Ansøgningerne var begrundet i et behov for at inspicere spildevandsledningen fra Strandvængets Pumpestation til Renseanlæg Lynetten.
Begge kommuner udstedte tilladelser til udledning gives fra Københavns Kommune og Gentofte Kommune i maj 2020.
Efter en større kritik i offentligheden og blandt politikerne i København valgte HOFOR og NOVAFOS ikke at benytte tilladelserne. Samtidig besluttede Teknik- og Miljøudvalget at få udarbejdet en uafhængig advokatundersøgelse og en teknisk undersøgelse for at få belyst, om der (i) i forbindelse med behandlingen af ansøgningen var sket fejl i sagsbehandlingen, og om sagsbehandlingen i Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning fremadrettet kunne forbedres, og (ii) om udledningerne var til skade for havmiljøet i Øresund.
SIRIUS advokater og Aarhus Universitet, Nationalt Center for Miljø og Energi, har gennemført undersøgelserne. Resultaterne heraf blev fremlagt i rapporter af 2. februar 2021.
For så vidt angår advokatundersøgelsen konkluderede SIRIUS advokater, at der ikke var sket fejl i behandlingen af den konkrete ansøgning fra HOFOR, om end Teknik- og Miljøudvalget burde have været orienteret om ansøgningen og tilladelsen.
I forhold til den generelle sagsbehandling af ansøgninger om udledningstilladelser vurderede SIRIUS advokater også, at den generelt set var betryggende, men at de såkaldte ”fagprocedurer for behandling af sager om udledningstilladelser” på enkelte punkter kunne udbygges, således at forvaltningen fik dokumenteret den praksis for sagsbehandling, som man praktiserer. Endvidere forslog SIRIUS advokater, at Teknik- og Miljøudvalget orienteres om ansøgninger og påtænkte tilladelser i sager om planlagte overløb mv.
DCE konkluderede i sin rapport, at udledningen fra Strandvængets Pumpestation ikke vil have nogen mærkbar effekt på havmiljøet i Øresund som helhed, hvor det er de samlede tilførsler over længere tid, som har betydning. Derimod forventes svagt forhøjede koncentrationer af næringsstoffer og klorofyl og nedsat sigtdybde i Kongedybet, men disse midlertidige effekter er små i forhold til de naturlige variationer over tid. I umiddelbar nærhed af udledningspunktet vil man kunne forvente en øget algevækst på niveau med forårsopblomstringen og reduceret sigtdybde.
Øresund modtager hvert år store mængder af næringsstoffer og organisk stof, hvoraf størstedelen kommer fra mange spredte spildevandsudledninger, som samlet medfører eutrofiering og påvirker havmiljøet. Derfor har en kortvarig udledning fra Strandvængets Pumpestation kun en relativt lille effekt på havmiljøet i Øresund, som er begrænset til området omkring udledningspunktet. Men denne midlertidige udledning bidrager med næringsstoffer og organisk stof til et økosystem, som allerede er overbelastet og ikke opfylder de økologiske målsætninger. Såfremt en ekstra udledning er uopsættelig nødvendig, anbefales det, at udledningen foretages i det sene efterår eller den tidlige vinter, hvor rekreative aktiviteter og algernes optag af næringsstoffer er minimale.
DCE’s rapport kan findes på https://dce.au.dk/udgivelser/tr/nr-150-199/abstracts/nr-194-konsekvensvurdering-af-spildevandsudledning-i-oeresund/
Advokatundersøgelsen er gennemført af advokat Kurt Helles Bardeleben og advokat Søren Stenderup Jensen.
SIRIUS advokater har stor erfaring med at hjælpe virksomheder, myndigheder og organisationer med at undersøge og foretage en retlig vurdering af et givet sagsforhold, og en advokatundersøgelse giver mulighed for at få gennemført en effektiv og ressourcebesparende undersøgelse af høj kvalitet.