Folketinget har netop vedtaget et lovforslag, som stiller nye krav om måltal og politik for en mere ligelig fordelt kønssammensætning i ledelsen i den offentlige sektor. De nye ændringer forventes at træde i kraft 1. januar 2023.
Med ændringen udbredes de krav, der i øjeblikket alene er gældende for bestyrelser og kollektive ledelsesorganer i den offentlige sektor, til fremadrettet også at omfatte stort set hele den offentlige sektor, således at bl.a. kommuner, regioner, regionale sygehuse, departementer, styrelser og statslige institutioner uden en bestyrelse omfattes.
De nye krav vil omfatte offentlige institutioner mv. med 50 eller flere medarbejdere, og hvor de omfattede ledelsesniveauer består af mindst tre personer. Udvidelsen omfatter ifølge lovforslaget ca. 95 statslige institutioner, 98 kommuner, 5 regioner, 28 regionale sygehuse samt ca. 30 § 60-fællesskaber.
Lovforslaget medfører en forpligtelse for de omfattede institutioner og virksomheder til at tilstræbe en ”ligelig” sammensætning af kvinder og mænd, hvorved forstås en fordeling på 40/60 %. Består de øverste ledelsesniveauer af tre personer, anses en fordeling med 1/3 og 2/3 som ligelig.
Med de nye regler skal de af loven omfattede statslige institutioner og virksomheder med en bestyrelse eller andet kollektivt ledelsesorgan opstille måltal for andelen af det underrepræsenterede køn i bestyrelsen eller ledelsesorganet,
Derudover skal de af loven omfattede institutioner og virksomheder opstille måltal for andelen af det underrepræsenterede køn på de øverste ledelsesniveauer samt udarbejde en politik for at øge andelen af det underrepræsenterede køn på de øvrige ledelsesniveauer. Der er ikke formkrav til, hvorledes en sådan politik udformes.
Der skal dog alenes opstilles måltal og udarbejdes politik for de øverste ledelsesniveauer, hvis institutionen eller virksomheden m.v. har 50 eller flere medarbejdere, ligesom kravet til at opstille måltal eller udarbejde en politik alene består, hvis den pågældende institution eller virksomhed ikke i forvejen har en ligelig sammensætning af køn.
Et af lovforslagets hovedformål er at udvide målgruppen for ligestillingslovens anvendelsesområde. Dette betyder konkret, at det ikke længere kun er virksomheder og institutioner med en bestyrelse eller et kollektivt ledelsesorgan, som omfattes af forpligtelsen til at opstille måltal, men ligeledes ”de øverste ledelsesniveauer” i den offentlige forvaltning, f.eks. et ministerium, en region eller en kommune.
For at fremme gennemsigtigheden om kønssammensætningen i ledelsen i den offentlige sektor vil der blive etableret en offentligt tilgængelig hjemmeside, der giver mulighed for at sammenligne og følge udviklingen i kønssammensætningen i bestyrelser og ledelse i den offentlige sektor.
Staten, kommunalbestyrelsen og regionsrådet er endvidere forpligtet efter henholdsvis ligestillingslovens §§ 5 og 5 a til hvert tredje år at redegøre for deres arbejde for ligestilling.
Det fremgår af ligestillingslovens § 11, stk. 5, at institutioner og virksomheder, der er omfattet af ligestillingslovens § 11, stk. 1 og 2, ligeledes skal indberette om status for opfyldelsen af det opstillede måltal og den udarbejdede politik årligt.
Er det opstillede måltal ikke nået, skal der gives en begrundelse herfor.
Artiklen er udarbejdet af advokat Søs Balieu Sørensen. Har du spørgsmål til denne artikel, er du velkommen til at kontakte Søs på +45 31 23 81 76 eller mail sba@siriusadvokater.dk