Folketinget har i dag vedtaget lov om arbejdsgiveres adgang til at pålægge lønmodtagere forevisning af coronapas, test for covid-19 m.v.
Som arbejdsgiver kan du derfor fra og med i morgen, fredag den 26. november 2021, stille krav om, at dine medarbejdere skal kunne fremvise gyldigt coronapas for at møde ind på arbejde.
Loven ophæves igen den 11. december 2021. Der er dog mulighed for forlængelse, hvis regeringen og Folketinget beslutter at forlænge perioden, hvor covid-19 anses som samfundskritisk sygdom.
Covid-19 har foreløbig status af samfundskritisk sygdom til og med den 10. december 2021.
Krav om coronapas er sagligt så længe covid-19 er samfundskritisk sygdom
Ifølge loven kan en arbejdsgiver pålægge medarbejdere at forevise coronapas, så længe covid-19 kategoriseres som en samfundskritisk sygdom. Pålægget skal meddeles og begrundes skriftligt over for de berørte medarbejdere, men der kræves altså ikke yderligere begrundelse, end at covid-19 er kategoriseret som en samfundskritisk sygdom. Dette gælder også, selvom kravet om forevisning af coronapas indebærer, at en medarbejder er nødt til at lade sig teste for at kunne fremvise gyldigt coronapas.
Test skal så vidt muligt gennemføres i medarbejderens sædvanlige arbejdstid og på en betryggende måde. Hvis test sker udenfor arbejdstiden, skal medarbejderen kompenseres økonomisk for den tid, der bruges på testen, herunder eventuel transporttid. Hvilken kompensation, der kan blive tale om, afhænger af de konkrete aftaler, overenskomster mv. der gælder på arbejdspladsen. Der kan eksempelvis være tale om betaling af løn, afspadsering mv. Medarbejderen har derudover krav på at få dækket eventuelle rimelige udgifter som afholdes i forbindelse med testningen.
Information om kravet om coronapas skal gives til de ansatte via tillidsrepræsentanter, samarbejdsudvalgs- eller arbejdsmiljørepræsentanter, og et eventuelt samarbejdsudvalg skal høres i overensstemmelse med gældende regler.
Hvad der forstås ved coronapas følger de til enhver tid gældende regler om coronapas – fremvisning af sundhedsmyndighedernes app ”Coronapas” eller tilsvarende oplysning i papirformat eller elektronisk om negativt testresultat, tidligere smitte eller påbegyndt vaccinationsforløb er derfor tilstrækkeligt som dokumentation.
Så længe arbejdsgiver alene foretager en synsmæssig kontrol af coronapasset, er kontrollen ikke omfattet af databeskyttelsesreglerne, idet der ikke indsamles, registreres eller på anden måde behandles personoplysninger.
Mulighed for pålæg om testning genindføres
Der har allerede tidligere under epidemien, i perioden november 2020 til og med oktober 2021, været udvidet mulighed for, at en arbejdsgiver kan give medarbejdere pålæg om testning for covid-19 og få oplysning om resultatet af testen. Denne mulighed genindføres med den nye lov.
Ligesom tidligere stilles der krav om, at et pålæg om testning for covid-19 skal være sagligt begrundet. Et pålæg om testning er sagligt, hvis det er begrundet i hensynet til at begrænse spredningen af smitte med covid-19, herunder arbejdsmiljøhensyn, eller hvis det er begrundet i væsentlige driftsmæssige hensyn.
En arbejdsgiver kan som tidligere gå ud fra, at et pålæg om test er sagligt, hvis pålægget er i overensstemmelse med myndighedernes aktuelle regler, retningslinjer, anbefalinger og vejledninger vedrørende covid-19. I andre situationer er der tale om en konkret vurdering af hensynet til eksempelvis andre ansatte, kunder, beboere, brugere, forretningsforbindelser eller til virksomhedens drift.
Et pålæg om testning skal som tidligere begrundes skriftligt over for medarbejderen, og testning skal så vidt muligt gennemføres i sædvanlig arbejdstid og på en betryggende måde.
Selvtest indføres som ny mulighed
Arbejdsgiver kan som en ny mulighed pålægge medarbejderen at anvende selvtest på arbejdspladsen, såfremt testen er CE-godkendt og anvendes i overensstemmelse med anvisningerne.
En medarbejder, som ikke ønsker at lade sig teste på arbejdspladsen, har dog ret til at lade sig teste uden for arbejdspladsen, hvis formålet med testen ikke forspildes helt eller delvis derved. Medarbejderen må derfor som udgangspunkt kunne sikre, at resultatet af en test uden for arbejdspladsen kan foreligge uden væsentlig forsinkelse i forhold til en test foretaget på arbejdspladsen.
Ansættelsesretlige sanktioner ved manglende efterlevelse af pålæg
Hvis et pålæg fra arbejdsgiver om at forevise coronapas, lade sig teste eller oplyse om testresultatet ikke efterleves af en medarbejder, kan det mødes af ansættelsesretlige konsekvenser fra arbejdsgiver.
Det forudsætter dog, at arbejdsgiver i det skriftlige pålæg om forevisning af pas eller testning har oplyst, at det kan have ansættelsesretlige konsekvenser, hvis anvisningerne ikke efterleves.
Det skal afgøres efter almindelige ansættelsesretlige principper, hvilken ansættelsesretlig sanktion, der i det konkrete tilfælde er den rette at anvende over for en medarbejder, som har undladt at efterleve et pålæg om forevisning af coronapas eller testning.
Udstationerede medarbejdere i Danmark også omfattet af reglerne
Reglerne i den nye lov om arbejdsgivers adgang til at kræve forevisning af coronapas eller give pålæg om testning gælder også for medarbejdere, som er udstationeret i Danmark af en udenlandsk virksomhed, uanset hvilket lands ret, der i øvrigt gælder for ansættelsesforholdet.
Sirius advokater står klar til at hjælpe
Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål til de nye regler. Du finder vores kontaktdata her:
Helle Nøhr Larsen, Associeret partner
Lea Emilie Dam, Advokatfuldmægtig
Du kan læse den nye lov og dens forarbejder her:
https://www.folketingstidende.dk/samling/20211/lovforslag/L94/index.htm