Folketinget har netop vedtaget en ændring af miljøbeskyttelsesloven og lov om forsyningstilsynet. Lovens primære formål er at udmønte dele af Klimaplanens afsnit IV om en stærk genanvendelsessektor, og derved bidrage til Klimaplanens mål om at understøtte, at danske virksomheder kan udvikle grønne løsninger inden for affaldsteknologi og cirkulær økonomi.
Loven har følgende 3 hovedelementer:
- Forbud imod kommuners deltagelse i aktiviteter forbundet med behandling af affald egnet til materialenyttiggørelse
- Konkurrenceudsættelse af behandling af affald egnet til materialenyttiggørelse ved udbud
- Overgangsordning for kommunalt ejede anlæg til behandling af affald egnet til materialenyttiggørelse med samtidigt krav om selskabsgørelse.
Forbud mod aktiviteter forbundet med behandling
Lovændringen medfører, at kommunerne hverken helt eller delvist, direkte eller indirekte må eje anlæg, der varetager behandlingen af affald egnet til materialenyttiggørelse, og at kommunerne ligeledes ikke må investere eller reinvestere i kommunale anlæg til behandling af affald egnet til materialenyttiggørelse.
Ændringen omfatter behandlingen af al affald egnet til materialenyttiggørelse, hvilket betyder, at kommunerne hverken må deltage i aktiviteter forbundet med behandlingen af husholdningsaffald eller erhvervsaffald, når affaldet er egnet til materialenyttiggørelse. Dette gælder, uanset om der er tale om affald omfattet af en kommunal affaldsordning eller ej.
Loven regulerer alene behandling af affald og ændrer ikke ved kommunernes mulighed for at deltage i aktiviteter med indsamling af affald, herunder indledende sortering eller sortering af affald egnet til materialenyttiggørelse fra farligt- og forbrændings- og deponeringsegnet affald. Dog således, at kommunerne ikke fremover må etablere eller drive automatiserede sorteringsanlæg. Loven indfører endvidere to nye undtagelser fra det generelle forbud mod, at kommuner indsamler erhvervsaffald egnet til materialenyttiggørelse, idet kommunerne gives mulighed for at tilbyde indsamling af erhvervsaffald egnet til materialenyttiggørelse hos virksomheder, der producerer affald, som i art og mængde svarer til en husholdnings, og hos virksomheder, der producerer affald på øer uden fast broforbindelse.
Kommunerne er fortsat ansvarlige for håndtering af affald. For så vidt angår husholdningsaffald betyder dette, at kommunerne fortsat vil skulle etablere affaldsordninger, ligesom kommunerne vil være ansvarlig for at tilrettelægge håndteringen af affaldet som en del af kommunens myndighedsopgave, herunder udarbejde og vedtage regulativer om ordninger for affald og kommunale affalds håndteringsplaner, fastsætte affaldsgebyrer m.v.
Konkurrenceudsættelse
Kommunerne pålægges en pligt til at udbyde opgaver med behandling af affald egnet til materialenyttiggørelse omfattet af en kommunal affaldsordning, og vil dermed ikke længere kunne vælge selv at varetage driften af behandling af affald egnet til materialenyttiggørelse gennem klassiske in house-aftaler eller at overlade opgaven til et kommunalt fællesskab eller kommunalt ejet selskab i overensstemmelse med de udvidede in house-regler. Kommunerne skal senest den 1. juli 2023 have udbudt behandlingen og sorteringen af genanvendeligt husholdningsaffald.
Overgangsordning
Loven muliggør, at kommuner, i en overgangsperiode på fem år frem til den 1. juli 2027, kan deltage i aktiviteter til behandling af affald egnet til materialenyttiggørelse fra husholdningerne, hvis aktiviteten er knyttet til et affaldsbehandlingsanlæg, der var i drift den 16. juli 2020, eller som kommunen på samme dato havde foretaget irreversible investering i.
For at sikre lige konkurrencevilkår i forbindelse med de kommunale udbud, stiller loven dog krav om, at sådanne anlæg skal udskilles til et selvstændigt selskab og drives på kommercielle vilkår fra den 1. januar 2024.
Lovens vedtagelse accelererer de beslutningsprocesser vedrørende den fremtidige struktur på affaldsområdet, som allerede pågår i landets kommuner og fælleskommunale affaldsselskaber, særligt i forhold til, hvorvidt der ønskes frasalg af eksisterende affaldsbehandlingsanlæg til private aktører, eller om det vurderes at give bedst mening at deltage i overgangsordningen og som led heri kommercialisere ejerskabet. Ligeledes vurderes kravet om udbudspligt at medføre øget pres på kommunerne i forhold til at få udbudt affaldsbehandlingen inden for den i loven fastsatte frist den 1. juli 2023.
Artiklen er udarbejdet af advokat Søs Balieu Sørensen. Har du spørgsmål til denne artikel, er du velkommen til at kontakte Søs på +45 31 23 81 76 eller mail sba@siriusadvokater.dk