Den 21. december 2020 vedtog Folketinget lovforslag L77, som etablerede et forbud mod at holde mink i Danmark til og med den 31. december 2021. Et flertal i Folketinget er nu efter lang tids forhandlinger blevet enige om en aftale om erstatning til minkavlere og minkafhængige følgeerhverv.
Aftalen består af følgende hovedelementer:
- Erstatning til minkavlere 10,9 – 11,9 mia. kr.
- Erstatning til følgeerhverv og omstilling 3,1 – 4,1 mia. kr.
- Udgifter til nedrivning af anlæg mv. 1,9 – 3,1 mia. kr.
- Erstatningen påvirkes ikke af, om minkbesætning har været smittet med COVID-19.
- En del af erstatningen vil så vidt muligt blive betalt forud for at undgå unødig ventetid.
- Udbetaling af ”tempo-bonus” forventes påbegyndt i februar 2021.
- Følgeerhverv som fodercentraler, pelserier eller minkauktionshuse, der er afhængige af minkavl for at drive deres forretning, kan få erstatning hvis:
- over halvdelen af omsætningen er baseret på dansk minkavl, og
- produktionen ikke umiddelbart kan omlægges
Fastsættelse af erstatning til minkavlere
Værdiansættelsen af minkavlernes virksomhed, som staten skal yde erstatning for, baseres på følgende elementer:
- Opgørelse af tabt fremtidig indtjening i 2022-2030 (antal mink * (pris – driftsomkostninger per enhed)) tilbagediskonteret til 2021.
- Den forventede restværdi af minkavlerens kapitalapparat, herunder stalde, bure mm., i 2030 tilbagediskonteret til 2021.
- Tabt indtjening i 2021 på produktion af mink i 2020.
Værdiansættelsen fastsættes eksklusive jord. Det er en forudsætning for at få erstatning, at der har været minkavl på farmen frem til, at udbruddet af COVID-19 ramte minkerhvervet, og at der har været de relevante miljøtilladelser mm. til de producerede dyr.
Udmåling af erstatning for den enkelte minkavler vil på basis af den fastsatte model og vilkår skulle foretages af en særlig erstatnings- og taksationskommission, som vil blive nedsat. Denne vurdering vil blive foretaget individuelt for hver minkavler. Erstatnings- og taksationskommissionen vil fastsætte erstatning efter samme principper, uanset om der i det enkelte tilfælde vurderes at være tale om ekspropriation eller ej. Erstatnings- og taksationskommissionen antager nogle ”taksatorer”, som skal vurdere de individuelle elementer i modellerne ovenfor baseret på en konkret vurdering af hver minkbedrift og følgevirksomhed. Taksator vil i den forbindelse skulle have adgang til at inspicere virksomheden samt adgang til regnskaber, relevante tilladelser mm.
De minkavlere og følgeerhverv, der ikke mener at have opnået fuld erstatning, vil have mulighed for at indbringe spørgsmålet om erstatningsberegningen for domstolene.
Avlere med produktion i 2020, som i året kun har udnyttet deres kapacitet delvist, vil kunne modtage erstatning også for den uudnyttede kapacitet. Denne uudnyttede kapacitet erstattes efter opgørelsesmetoden baseret på ”handel og vandel”.
- Opgørelse af tabt fremtidig indtjening
De forventede, fremtidige indtægter for den enkelte avler baseres på en forventet pris på minkskind udregnet som et gennemsnit af de seneste ti års priser, dog fraregnet højeste og laveste værdi.
Prisen på minkskind for den enkelte avler vil blive korrigeret for kvaliteten af avlerens skind målt ved et gennemsnit af de opnåede priser på farmen i årene 2017-2019 sammenlignet med gennemsnitspriserne for alle avlere i de samme år.
Der indlægges et loft over, hvor højt et kvalitetsindeks og dermed hvor høj skindpris, der kan blive brugt ved beregning af erstatning. Konkret fastlægges et maksimalt kvalitetsindeks på fem pct. over gennemsnittet.
Tilsvarende fastlægges der en nedre grænse for, hvor lave produktionsomkostninger, der kan indgå i erstatningsberegningen. Konkret fastlægges et minimumsniveau for omkostninger på 25 pct. under gennemsnittet.
- Den forventede restværdi af minkavlerens kapitalapparat
Udover erstatning for den tabte fremtidige indtjening gives der også erstatning for den skønnede restværdi af kapitalapparatet i 2030. Kapitalapparatet afskrives over maksimalt 15 år.
Hvis det vurderes, at restlevetiden af kapitalapparatet er under 10 år, vil der i beregningen af erstatning for tabt fremtidig indtjening indregnes de påkrævede omkostninger til reinvesteringer i kapitalapparatet, så minkavleren er i stand til at fastholde sin produktion i hele den periode, der gives tabt indtjening for.
3. Tabt indtjening i 2021 på produktion af mink i 2020.
Erstatningen for aflivede mink i 2020 tager udgangspunkt i det antal mink, den pågældende avler har slået ned, men ikke pelset, i 2020.
Af aftalen fremgår det også, at i det omfang, det er muligt, skal der etableres en standardberegning, som kan bruges til at udbetale en del af den fremtidige erstatning som et a conto-beløb, inden erstatnings- og taksationskommissionen har behandlet sagen, og den samlede taksering er afsluttet.
Det er forventningen, at Fødevarestyrelsen kan påbegynde forudbetalingerne for skind og tempobonus i februar 2021, hvilket vurderes at afhjælpe en stor del af avlernes evt. likviditetsudfordringer.
Alle minkavlere, der vælger at lukke bedriften, kan modtage et engangsbeløb på 80.000 kr. Beløbet vil gøre det muligt for avleren at dække diverse engangsomkostninger i forbindelse med nedlukningen.
Opgørelsesmetoder
Minkavlerne modtager en erstatning per mink korrigeret for avlerens individuelle kvalitetsindeks for 2019-20 og vælger selv, om erstatningen skal udregnes ud fra gennemsnittet af 2019- og 2020-prisen eller ud fra den realiserede pris ved Kopenhagen Furs auktioner i 2021, dog minimum 160 kr. per skind og maksimalt 250 kr. per skind.
Minkavlere kan efter anmodning som alternativ til værdiansættelsen efter tabt fremtidig indtjening mv. i konkrete tilfælde få foretaget en erstatningsberegning af en taksator efter ”handel og vandel”. Det vil sige en vurdering baseret på markedsværdien af avlernes produktionsapparat. Den samlede erstatning vil i dette tilfælde bestå af vurderingen i handel og vandel samt erstatning for overgangsåret 2021.
Avlere, der ikke har haft produktion i 2020, men som har haft produktion i 2019 og/eller 2018, vil også kunne modtage erstatning. Dette vil ske efter opgørelsesmetoden baseret på ”handel og vandel”.
Ligeledes vil avlere med produktion i 2020, som i året kun har udnyttet deres kapacitet delvist, kunne modtage erstatning også for den uudnyttede kapacitet. Denne uudnyttede kapacitet erstattes efter opgørelsesmetoden baseret på ”handel og vandel”.
Dvalemodel
Det skal være muligt for de avlere, der ønsker at blive i minkavlererhvervet, at lægge deres produktion i dvale til og med 31. december 2021, hvor det igen bliver muligt og sundhedsfagligt forsvarligt at drive minkavl i Danmark.
Disse avlere vil modtage kompensation for deres faste omkostninger inkl. uundgåelige driftsomkostninger til vedligehold og service af produktionsfaciliteter i dvaleperioden, ligesom de vil modtage en driftstabserstatning for avlsdyr, såfremt denne ikke er ydet som del af erstatningen i forbindelse med aflivning. Såfremt det viser sig nødvendigt at forlænge perioden med forbud mod hold af mink, vil dette blive drøftet inden udgangen af 2021. Dvaleordningen kan højst forlænges med yderligere et år.
Erstatning til følgeerhverv
Aftalen omfatter udover minkavlerne også følgeerhverv som fodercentraler, pelserier eller minkauktionshuse, der er afhængige af minkavl for at drive deres forretning. Følgeerhvervene kan få erstatning hvis:
- over halvdelen af omsætningen er baseret på dansk minkavl, og
- produktionen ikke umiddelbart kan omlægges.
For følgevirksomhederne lægges der op til, at erstatningen fastlægges ved en vurdering af virksomhedens værdi i såkaldt ”handel og vandel”. Vurderingen foretages af en taksator, der inspicerer den enkelte virksomheds regnskaber, produktionsapparat, salgspriser for lignende virksomheder mv.
Ved vurderingen af, om produktionen kan omlægges til anden aktivitet, vil taksator bl.a. skulle vurdere, om omstilling er mulig, hvad omkostningerne er ved en omstilling, og om dette står i et rimeligt forhold til indtjeningspotentialet ved en ny type aktivitet.
*
Hvis du har nogle spørgsmål, tøv da ikke med at kontakte os.
SIRIUS advokater er klar til at hjælpe dig, hvis du har nogle spørgsmål. Vi kan hjælpe med alle juridiske aspekter i henhold til ovenstående aftale. Vi kan blandt andet hjælpe med at rådgive i sager om erstatningsudbetaling, aftaleindgåelse med myndighederne, valg af den korrekte kompensationsordning for dig samt rådgivning vedrørende taksationsforretningen.
Derudover kan vi hjælpe dig, hvis du aktuelt er- eller risikerer at blive økonomisk udfordret som følge af aftalens betydning for din virksomhed. Det samme gælder, hvis du har brug for hjælp til at danne dig et overblik over de økonomiske konsekvenser og dine muligheder i den forbindelse.
Kontakt: