WEBINAR: ER GOD ADFÆRD PÅ AGENDAEN I JERES VIRKSOMHED ELLER ORGANISATION?
Har I gjort nok for at skabe klare rammer for, hvad der er passende adfærd på arbejdspladsen, og er I forberedt, hvis der skulle opstå krænkende adfærd – enten fra fortiden eller i nutiden? Har I sørget for, at kulturen i jeres virksomhed eller organisation er så tillidsfuld og transparent, at en medarbejder – der føler sig krænket – rent faktisk vil komme frem med sin viden?
Nederst i denne nyhed finder du tilmelding til webinar om god og krænkende adfærd.
Efter Sofie Linde til Zulu Comedy Galla gav udtryk for, at mange kvinder udsættes for sexisme på arbejdspladsen og fortalte om den sexchikane, som hun for 12 år siden blev udsat for, er debatten om sexisme, sexchikane, krænkende adfærd mv. på arbejdspladsen for alvor blusset op igen.
Få dage efter Sofie Lindes optræden på Zulu, havde mere end 1.600 kvinder indenfor mediebranchen skrevet under på et støttebrev til Sofie Linde. I brevet bekræfter underskriverne, at der fortsat er sexchikane mv. i mediebranchen, og mange af de kvindelige underskrivere kom med konkrete eksempler og fortællinger. Mere end 300 kvindelige politikere har efterfølgende skrevet under på et støttebrev, og i brevet bekræfter kvinderne ligeledes, at der på tværs af partierne er sexisme, sexchikane mv. i de politiske partier og den politiske verden.
Senest har ca. 550 kvindelige læger fra Yngre Læger bekræftet, at der også i deres verden er sexchikane mv. Derudover har 46 nuværende og tidligere medarbejdere på Ekstra Bladet fastslået, at der fortsat er sexchikane mv. i virksomheden – få dage efter, at chefredaktøren havde givet udtryk for, at der netop ikke var sexchikane mv. på Ekstra Bladet.
I den sidste måned har der altså vist sig en stærk og bred opbakning til den udlægning, at der stadig er udbredt sexchikane mv. på de danske arbejdspladser. I støttebrevene har kvinderne gjort opmærksom på, at der også er sexchikane mv. i deres brancher, og kvinderne bakker op om, at der skal gøres op med denne kultur. Alt dette har medført, at sexisme, sexchikane mv. i den grad er på den offentlige dagsorden.
I forbindelse med MeToo var der betydelig fokus på sexchikane og krænkende adfærd på arbejdspladsen. Mange virksomheder og organisationer indførte ”god adfærdspolitik”, etablerede whistleblowerordninger mv. Det vi nu hører fra flere sider er, at mange arbejdsgivere ikke har gjort nok for, at der rent faktisk er et krænkelsesfrit miljø på arbejdspladsen. At mange af de gode tiltag blot er blevet til endnu et sæt retningslinjer, som er præget af formalisme, der ligger og samler støv. Der er vist ingen, der sætter spørgsmålstegn ved, at der stadig findes sexisme, sexchikane mv., og at der i mange virksomheder og brancher er behov for at arbejde med dette område af arbejdsmiljøet. Meget tyder altså på, at dette problem ikke bare knytter sig til én eller få brancher, men at der er tale om et mere generelt problem.
Alt dette om et ”krænkelsesfrit miljø” handler om det psykiske arbejdsmiljø på arbejdspladsen. Som arbejdsgiver har du pligt til at sikre et sundt fysisk og psykisk arbejdsmiljø. Det er altså arbejdsgiverens ansvar, at der sikres et arbejdsmiljø uden sexchikane, upassende og krænkende adfærd, og at der er regler for håndtering af eventuelle sager.
Sager om krænkende adfærd på arbejdspladsen handler i høj grad om, hvorvidt du som arbejdsgiver har skabt rammerne og kulturen for den rette adfærd i din virksomhed. Dette sætter store krav til både ledelse, HR-medarbejdere og til samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere. Men det er absolut muligt at gøre noget for at undgå disse sager og i hvert fald sørge for, at der er gode rammer og processer, hvis en sag måtte opstå. Det er også vigtigt at være opmærksom på, at dette ikke kun handler om jura og de rette regler. Dette handler i høj grad også om etik, moral og ordentlighed – som er hele forudsætningen for, at god adfærd kan trives.
I SIRIUS advokater har vi i mange år arbejdet med emnet ”krænkende adfærd”, både i forbindelse med de ledelsesmæssige beslutninger om etablering af rammer og regler til håndtering af uacceptabel adfærd, samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere samt i forbindelse med konkrete sager og retssager omhandlende tvister mellem kollegaer.
Når det kommer til at sikre et krænkelsesfrit arbejdsmiljø, har arbejdsgiveren og medarbejderne en fælles interesse i at opnå et krænkelsesfrit miljø. Da vi hos SIRIUS advokater både repræsenterer arbejdsgivere og medarbejdere, har vi de bedste forudsætninger for at sikre, at jeres arbejde med at opnå et krænkelsesfrit arbejdsmiljø og en god kultur på arbejdspladsen bliver så godt som muligt, herunder med et solidt regelværk til håndtering af eventuelle sager.
SIRIUS advokater afholder webinar om emnet ”God adfærd på arbejdspladsen”, hvor vi kommer ind på følgende emner:
1. Hvad er god adfærd – og hvad er krænkende adfærd?
2. Hvordan og hvornår får man afdækket evt. problemer – og skabt rum for et godt arbejdsmiljø:
- LIGE NU er et godt tidspunkt
- Kommunikation i virksomheden/organisationen – forankring i ledelsen OG hos medarbejderne
- Samarbejde mellem ledelse, tillidsrepræsentanter, SU og arbejdsmiljørepræsentanter – fokus på emnet, tal om det!
- Fokus på fortiden eller kun på fremtiden? Skal fortiden undersøges? Og hvad gør I, hvis der er skeletter i skabet?
3. Etablering af rammeværk for håndtering af krænkende adfærd:
- Etablering af rammeværk for håndtering af krænkende adfærd:
- Etablering af ”god adfærdspolitik”
- Eventuel etablering af whistleblowerordning eller andre fortrolige muligheder for anmeldelse af konkrete episoder (i fortiden og/eller nu)
- Etablering af samarbejdsforum – hvor kan krænkende adfærd og anden upassende adfærd drøftes.
TILMELDING til webinar om emnet ”God adfærd på arbejdspladsen”
Webinaret bliver afholdt onsdag den 7. oktober 2020 kl. 13.30 – 16.00 via MicrosoftTeams og er relevant for alle, der beskæftiger sig med arbejds- og ansættelsesret, herunder advokater, jurister, virksomhedsejere og HR-medarbejdere.
Det er gratis at deltage i webinaret, der opfylder kravene til efteruddannelse for advokater og advokatfuldmægtige. Der udstedes kursusbevis, hvis dette ønskes.
Underviserne på webinaret er advokat Peter Breum og advokat Helle Nøhr Larsen.
Tilmelding skal senest ske den 5. oktober 2020 til arrangement@siriusadvokater.dk, hvorefter du vil modtage en særskilt invitation via MicrosoftTeams. Oplys venligst om du ønsker kursusbevis ved tilmeldingen.
Kommende webinarer: Hold øje med kommende webinarer og nyheder på www.siriusadvokater.com/aktuelt/.
Vi glæder os til at byde jer velkommen online – og til at invitere jer til fysiske møder, når vi igen kan gøre dette.