Den 28. november 2022 afsagde Arbejdsretten dom i en sag om, hvorvidt en arbejdsgiver havde begået et brud på § 11 i Tillidsrepræsentantaftalen i forbindelse med 1 dags afbrydelse af ansættelsesforholdet for tillidsrepræsentantsansættelse. Arbejdsgiveren blev i sagen pålagt at betale en bod på 15.000 kr. til medarbejderen.
Sagens forløb
Sagen angik en tillidsrepræsentantsuppleant for lærerne på en friskole.
Den 31. maj 2021 blev tillidsrepræsentantsuppleanten opsagt fra sin stilling på skolen til fratræden med udgangen af august 2021. I opsigelsesskrivelsen fremgik det, at han var fritstillet i opsigelsesperioden, og at han derfor ikke skulle møde på arbejde. Samme dag afleverede tillidsrepræsentantsuppleanten sine nøgler til skolen, og det blev meddelt lærerne og forældrene via skolens intranet, at han ikke kom mere.
Den 1. juni 2021 blev opsigelsen trukket tilbage af skolelederen pr. telefon, fordi skolen var blevet opmærksom på, at læreren var tillidsrepræsentantsuppleant. Under telefonsamtalen blev det aftalt, at opsigelsen skulle returneres i skolens postkasse, hvilket medarbejderen gjorde.
Det fremgår af § 11, stk. 6 i Tillidsrepræsentantaftalen, at en tillidsrepræsentants arbejdsforhold ikke kan afbrydes, medmindre det skyldes arbejdsmangel, før vedkommendes organisation har haft lejlighed til at prøve berettigelsen af afskedigelsen ved fagretlig behandling.
Dagen efter opsigelsen var blevet trukket tilbage, fremsendte skolen en forhandlingsanmodning til medarbejderens organisation, hvoraf det fremgik, at skolen påtænkte at afskedige medarbejderen. Der blev efterfølgende holdt både forhandlingsmøde mellem parterne og fællesmøde mellem organisationerne, hvor der ikke kunne opnås enighed.
Den 29. juni 2021 afskedigede skolen medarbejderen til fratræden med udgangen af december 2021. Det fremgik af opsigelsesskrivelsen, at medarbejderen fortsat var fritaget for tjeneste, indtil andet blev oplyst.
Arbejdsrettens begrundelse og afgørelse
Arbejdsretten lagde til grund, at medarbejderen uden forudgående forhandling blev opsagt og fritstillet den 31. maj 2021. Dette var i strid med § 11, stk. 2 og 6 i Tillidsrepræsentantaftalen, fordi medarbejderens arbejdsforhold blev afbrudt, og han blev forhindret i at kunne udføre sin funktion som tillidsrepræsentantsuppleant.
Arbejdsretten anførte, at opsigelsen og fritstillingen blev trukket tilbage telefonisk dagen efter, at opsigelsen var blevet givet, og at det må lægges til grund, at medarbejderen forstod, at han ikke længere var opsagt og fritstillet, men var fritaget for tjenesten som lærer. Arbejdsretten anførte også, at selvom medarbejderen havde afleveret sine nøgler og ikke fik dem igen, var der ikke grundlag for at antage, at han ikke kunne få adgang til skolen, hvis han havde anmodet om det for at varetage sin opgave som tillidsrepræsentantsuppleant.
På den baggrund fandt Arbejdsretten, at medarbejderens arbejdsforhold var afbrudt i tillidsrepræsentantsaftalens forstand i én dag, og at skolen herved havde begået et overenskomstbrud og skulle betale en bod til medarbejderen.
Arbejdsretten lagde ved bodsfastsættelsen vægt på tillidsrepræsentantsbeskyttelsens centrale betydning, det korte tidsrum mellem opsigelsen og tilbagetrækningen af opsigelsen, samt det forhold at overenskomstbruddet ikke kan antages at have forårsaget konkrete skadevirkninger.
Arbejdsgiveren blev pålagt at betale en bod på 15.000 kr. til medarbejderen.
Sagen blev ført på medarbejdersiden af SIRIUS partner og advokat Peter Breum.