Folketinget har den 11. maj 2023 endeligt vedtaget den nye lov om ansættelsesbeviser og visse arbejdsvilkår, som fra den 1. juli 2023 erstatter den nuværende ansættelsesbevislov.
Den nye ansættelsesbevislov indebærer en række ændringer i forhold til den nugældende lov. Nogle af de vigtigste ændringer er:
1. For det første udvides oplysningspligten over for medarbejdere, så ansættelsesbeviset fremover skal indeholde flere informationer end tidligere.
2. For det andet skal ansættelsesbeviset udleveres eller sendes til medarbejderen tidligere end før.
3. For det tredje omfatter den nye lov en større gruppe af medarbejdere end hidtil.
4. For det fjerde indeholder den nye lov en række mindstebeskyttelsesregler om visse arbejdsvilkår, som ikke tidligere har været genstand for regulering på hele det danske arbejdsmarked. Det gælder bl.a. regler om prøvetid, bibeskæftigelse og uddannelse.
SIRIUS advokater giver i denne nyhed et kortfattet overblik over de nye regler.
SIRIUS advokater holder gå-hjem-møde den 19. juni 2023 kl. 15-17 med særligt fokus på de nye regler om ansættelsesbeviser og visse arbejdsvilkår. Vi fortæller om reglernes praktiske og faktiske indhold og betydningen for både nuværende og kommende medarbejderes ansættelsesvilkår og -kontrakter. Nærmere information om tilmelding vil fremgå snarest af SIRIUS Advokaters hjemmeside.
Anvendelsesområde
Anvendelsesområdet i loven udvides til at omfatte alle lønmodtagere med forudbestemt eller faktisk arbejdstid på mere end 3 timer om ugen i fire på hinanden følgende uger. Medarbejdere, som er omfattet af denne definition, har krav på alle lovens rettigheder, både de rettigheder, der vedrører indholdet af ansættelsesbeviset, og de rettigheder, der vedrører de materielle arbejdsvilkår.
Udvidet oplysningspligt
Den nye ansættelsesbevislov er både en videreførelse, men indebærer også en række ændringer, af de allerede gældende regler i ansættelsesbevisloven.
En af ændringerne i forhold til den nugældende ansættelsesbevislov er, at oplysningerne om vilkår for ansættelsesforholdet skal gives hurtigere end hidtil. Efter de nye regler skal oplysningerne gives senest 7 dage efter medarbejderens tiltræden, og ved senere ændringer i ansættelsesvilkårene, skal oplysningerne gives senest ved ændringernes ikrafttræden.
De oplysninger, som skal gives efter den nugældende ansættelsesbevislov, skal fortsat gives. Derudover skal der altid gives oplysning om følgende nye forhold:
• Ved vikaransættelse, oplysning om brugervirksomhedens identitet, når og så snart den er kendt.
• Varighed og vilkår for eventuel prøvetid.
• Ret til fravær med løn generelt, det vil sige ikke kun oplysning om ret til betalt ferie.
• Rammerne (planlægning, annullering mv.) vedrørende arbejde, som er helt eller overvejende uforudsigeligt.
• Den ret til uddannelse, som arbejdsgiveren tilbyder, og medarbejderen dermed har.
• Oplysning om social sikring
• Præcisering og udvidelse af supplerende oplysninger til udstationerede medarbejdere om bl.a. omkostningsgodtgørelse ved tilbagevenden.
Godtgørelsesniveauet ved overtrædelse af reglerne om ansættelsesbeviser efter den nugældende lov videreføres i nye lov.
De nye regler om ansættelsesbeviser gælder for alle nyansættelser fra den 1. juli 2023 og fremefter. Det er altså ikke nødvendigt at opdatere nuværende medarbejderes ansættelsesbeviser. En nuværende medarbejder har dog ret til at anmode om at få opdateret sit ansættelsesbevis i overensstemmelse med de nye regler. Arbejdsgiver har herefter 8 uger til at efterkomme en sådan anmodning.
Krav til ansættelsesvilkår
Med de nye regler lovfæstes som noget nyt følgende materielle rettigheder for den ansatte:
• Prøvetid på maksimalt 6 måneders varighed, som ved tidsbegrænsede ansættelser dog ikke kan overstige ¼ af ansættelsestiden og ikke kan forlænges ved forlængelse eller fornyelse af ansættelsesforholdet.
• Bibeskæftigelse som ikke påvirker medarbejderens fremmøde, må ikke forhindres, medmindre det er sagligt og objektivt begrundet.
• Betingelser, herunder frister for varsling, for at arbejdsgiver kan pålægge eller annullere arbejde for en medarbejder som har uforudsigeligt arbejde.
• Formodningsregel for, at medarbejder og arbejdsgiver har indgået en aftale om et antal betalte arbejdstimer svarende til det antal arbejdstimer, som medarbejderen har haft de sidste fire ugers arbejde ved arbejde på tilkaldebasis udover tre måneder.
• Ret til efter prøvetid at anmode om ansættelse på mere forudsigelige og trygge vilkår (hvis virksomheden har sådanne ansættelsesforhold), samt krav om skriftligt, begrundet svar.
• Uddannelse som er påkrævet efter lov eller overenskomst for at udføre arbejdet, skal tilbydes uden udgift for den ansatte, tælle som arbejdstid og så vidt muligt lægges i sædvanlig arbejdstid.
• Ret til godtgørelse, hvis de materielle rettigheder ikke overholdes. Størrelsen på godtgørelsen overlades til fastsættelse ved domstolene.
• Ret til godtgørelse ved ugunstig behandling på grund af fremsat krav efter loven (repressalier). Også størrelsen på denne godtgørelse overlades til fastsættelse ved domstolene.
De fleste arbejd sgivere vil med den nye lov have anledning til at gennemgå deres ansættelsesbeviser og sikre sig, at de fra 1. juli lever op til den udvidede oplysningspligt. Med reguleringen af visse arbejdsvilkår er det også vigtigt, at arbejdsgivere sikrer sig, at alle medarbejdere – nuværende som kommende – er ansat på vilkår, som er i overensstemmelse med de nye minimumsrettigheder. Minimumsrettighederne gælder også for allerede ansatte medarbejdere.
Sirius advokater står klar til at hjælpe
Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål til de nye regler eller brug for hjælp til opdatering af paradigmer mv. Du finder vores kontaktdata her:
Helle Nøhr Larsen, advokat (H), partner
Lea Emilie Dam, advokatfuldmægtig
Du kan læse den nye lov og dens forarbejder her:
https://www.folketingstidende.dk/samling/20222/lovforslag/l84/index.htm