K-News har talt med SIRIUS partner Helle Hald om blandt andet hendes virke som bistandsadvokat. Det er der kommet et rigtig fint portræt ud af, som du kan læse et uddrag af her:
“Helle Hald er ikke en, der lægger fingre imellem eller er bange for, hvordan hendes meget direkte facon bliver opfanget. Hun går gerne i clinch med kriminalassistenterne i afhøringslokalet, og da hun en gang af en politibetjent blev kaldt en furie, var det for hende en bemærkning, hun anså som et kompliment.
Siden 2000 har hun dedikeret en stor del af sin karriere til at være bistandsadvokat for voldtægts- og voldsofre og har siden 2014 været beneficeret bistandsadvokat. Det betyder, at når der eksempelvis dukker en kvinde op hos politiet og vil anmelde en voldtægt, bliver der sendt en mail ud til de beneficerede i retskredsen, og så skal enten Helle Hald eller en af de andre advokater kunne være klar til at møde op hurtigst muligt på politistationen.
At være bistandsadvokat kræver tid og dedikation, men for Helle Hald betyder det alt at have et arbejde, der for hende er meningsfuldt, og hvor hun kan hjælpe ganske almindelige mennesker i en hård tid, hvor de har brug for netop den hjælp, hun kan tilbyde.
”Jeg lever af, at jeg selv har en oplevelse af, at jeg gør en forskel, og at mit arbejde er vigtigt. Jeg kan godt lide følelsen af at være på de godes side og have gjort et godt stykke arbejde,” fortæller Helle Hald.
Efter mere end 20 år som bistandsadvokat har hun siddet med til mange politiafhøringer, og med tiden er hun da også blevet mere hærdet og mere direkte i sin tilgang til politiet. Hvilket også ledte til furie-bemærkningen.
”I dag er jeg nok mere skrap, når jeg sidder med til afhøringer og er hurtigere til at affærdige og sige, det dér skal simpelthen ikke med i en politirapport, det er irrelevant. For 20 år siden havde jeg været mere prøvende, hvor jeg nu hurtigere går dem mere på klingen,” siger hun.
En potentielt strafbar naturlig handling
Men det er ikke kun over for politiet i afhøringslokalerne, at hun lader sin ærlige mening lyde. Det er også over for de forurettede, som hun repræsenterer. For hende er en bistandsadvokats fornemmeste opgave nemlig information og kommunikation. Det handler selvfølgelig om at lytte og vejlede, men også om at fortælle folk, hvordan landet ligger og være ærlig omkring, hvordan retssystemet fungerer – samt hvad der kan blive dømt for, og hvad der ikke kan.
”Jeg synes, særligt når det gælder voldtægtssager, at man har en kommunikationsmæssig meget vigtig rolle i at få afklaret, at det som er hændt, ikke nødvendigvis er strafbart. Det er egentlig en ’naturlig handling’, som potentielt er strafbart. Der er ikke ret mange andre situationer, hvor noget, der også er en dagligdagssituation eller en naturlig ting, potentielt kan være strafbart. Derudover er det vigtigt at forklare dem, at der næppe er nogen tvivl om, at når de vælger at gå til politiet, så oplever de sig udsat for en krænkelse og noget grænseoverskridende. Men det væsentlige er, hvad anklagemyndigheden kan bevise, at den mistænkte har forstået og har villet gøre. Det er simpelthen så vigtigt at få forklaret, at der er en kæmpestor forskel,” siger hun.
Hun uddyber eksempelvis, at flere voldtægtssager falder til jorden uden sigtelse eller dom, fordi man ganske simpelt ikke kan dokumentere forsættet hos den mistænkte gerningsmand. Og hvordan det kan være svært for en forurettet at forstå, hvis ikke de får støtte af deres bistandsadvokat.
”Bistandsadvokatens vigtigste rolle er information. Man skal støtte, bistå og vejlede, hedder det – og så informere. Hvis en pige anmelder en voldtægt, og der ikke er nogen beviser, der støtter, at der er sket en voldtægt – sådan en pige kan føle sig fortabt i systemet, hvis ikke hun har en bistandsadvokat, som støtter hende og fortæller hende, hvilke mekanismer, der går i gang, når man indgiver en anmeldelse om voldtægt. Som fortæller hende om det kriminelle forsæt, der skal kunne dokumenteres hos gerningspersonen. Som fortæller, støtter og vejleder hende i, at du HAR været udsat for et overgreb. Din oplevelse er rigtig, det er ikke dig, der er noget galt med, og det er fandeme ikke i orden, det, der er sket med dig. Men man må juridisk sondre mellem, at der findes dumme svin, og så findes der voldtægtsforbrydere, og ham du har mødt, han er et dumt svin,” siger Helle Hald.”